Nieuw gespeeld

5 spelers speelden 15 minuten

Zelden een spel gezien waarvan de naam zo goed de lading dekt: iedereen heeft 9 tegels, en iedereen geraakt in paniek, of anderszins zwaar gestresseerd.
Iedereen schudt de eigen set van tegels grondig, terwijl er 3 opdrachten opengelegd worden: bijvoorbeeld meest honden, of het minst wegen, of ...
Daarna is het zaak om zo snel mogelijk een geldige 3x3 stad te bouwen met je 9 tweezijdige tegels. Wie eerst klaar is heeft voorrang bij het uitdelen van de punten, en voert door het omdraaien van een zandloper de druk op bij de andere spelers.
Als iedereen klaar is, worden de opdrachten overlopen, en worden de punten toegekend aan iedereen die een geldige stad gebouwd heeft.
Een stresserend en verslavend spel, zo kort dat het zelden bij eentje blijft.

Henk, 07/02/2020

4 spelers speelden 90 minuten

Dit spel speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waar alle vasteland verdwenen is, en alle grondstoffen van de zeebodem gehaald moeten worden.
Elke beurt breng je dan ook een van je duikers in het spel, om deze grondstoffen te bergen, of om de efficiëntie van je kolonie te verhogen. Na gewerkt te hebben, moet die duiker echter een tijdje boven water verblijven, voordat je die terug kunt inzetten.
De meeste punten kun je verdienen door met je grondstoffen opdrachten te vervullen.
Per opdracht kun je zo tussen de 1 en 5 punten verdienen, en er wordt maar gespeeld tot 18 punten.
Efficiëntie is dus van het grootste belang.
Zoals we van de spellen van het label Libellud en Pearl Games gewend zijn, is de vormgeving prachtig. De duikers die naar het oppervlak komen en daar een wachtrij vormen alvorens ze terug aan het werk kunnen, is een origineel mechanisme.

Henk, 07/02/2020

5 spelers speelden 80 minuten

Luiaards zijn dan wel misschien niet echt lui, maar in ieder geval traag. Het is alleszins geen wonder dat ze van de snelheid van andere dieren gebruik maken om aan hun voedsel te komen.
Er zijn 6 diersoorten in het spel, elk met hun eigen stapel van bewegingskaarten.
In je beurt trek je eerst kaarten van 3 of 2 verschillende diersoorten. Daarna mag je kaarten van 1 diersoort spelen (zoveel je wil) om dit dier te bewegen. Tot slot controleer je je handlimiet.
Elk dier beweegt op een andere manier, en je kunt met je luiaard meegevoerd worden. Als je daarbij een blaadje van je eigen kleur tegenkomt, mag je het in de vlucht meegrissen.
Wie als eerste 8 van de 9 blaadjes verzameld heeft, is de winnaar.
Dit is een nogal interactief spel, want niet alleen beweeg je de dieren voor je eigen voordeel, maar tegelijkertijd kan je de anderen flink dwarszitten, als die plannen hadden met hetzelfde dier als jij.

Henk, 07/02/2020

5 spelers speelden 20 minuten

Voll Verasselt is een "push your luck" spel, dat niet zo eenvoudig uit te leggen is. Het beste is om een volledige beurt te demonstreren.

Je krijgt telkens de keuze: verder spelen met het risico om kapot te gaan, of stoppen. Maar zelfs als je past, ben je niet zeker dat je je gewonnen kaarten allemaal mag behouden. De volgende speler krijgt immers de keuze: spelen met jouw gewonnen kaarten, of met de overgebleven kaarten op tafel.

Vanwege het dobbelen heb je het spel niet volledig in de hand. En zoals in elk spel in het "push your luck" genre staan je medespelers al snel klaar om je meer risico's te laten nemen dan je oorspronkelijk van plan was.

Wie het beste evenwicht vindt tussen risico nemen en de winst proberen veilig te stellen, zal winnen.

Henk, 31/01/2020

4 spelers speelden 100 minuten

Old West Empresario is de opvolger van Pioneer Days, ook verschenen bij Tasty Minstrel Games. En dat valt goed op ook: het artwork is duidelijk van dezelfde hand, en de personages die aan elke speler een unieke eigenschap geven zijn dezelfde als die in Pioneer Days. Daar houdt de gelijkenis echter op: Old West Empresario is in geen geval een doorslagje van Pioneer Days.

Basis van het spel is een dice drafting mechanisme: om beurten kies je een dobbelsteen uit de pool, en doet er iets mee. Mogelijkheden zijn: een gebouwentegel nemen, een gebouwentegel verkopen om aan geld te geraken, of alle gebouwen in je stadje met die dobbelsteenwaarde activeren om de bijhorende actie uit te voeren. Iedereen begint met een Town Hall met dezelfde actie: het bouwen van een van de gebouwen die je eerder al genomen had.

Door de beperkingen van waar je mag bouwen, en het feit dat de gebouwen bij voorkeur naast een welbepaald ander type gebouw liggen, maakt het bouwen nog een serieus puzzelwerk.

Nadat iedereen 2 dobbelstenen gekozen heeft, is er nog een overblijvend exemplaar: daarmee mag iedereen welgeteld 1 gebouw uit zijn stadje activeren.

Iedere keuze telt dus: welke dobbelsteen je neemt (en dus ook: welke dobbelstenen je laat liggen), en wat je met die dobbelsteen doet.

Henk, 31/01/2020

4 spelers speelden 30 minuten

Frogriders doet bij de opbouw van het spelbord denken aan het solitaire spel waarbij men door te springen over andere pionnen (en deze wegnemen) het bord moet vrijmaken, maar het speelt toch enigszins anders.
Je speelt namelijk met 4 tegen elkaar en er zijn 4 kleuren pionnen, hier mooi uitgebeeld door elfen op kikkers.
Elk heeft zijn speciale opdracht die aangeeft welke combinatie (kleur) van kikkerrijdende elfen op het einde de beste score oplevert en er zijn ook gemeenschappelijke opdrachten.
Je kan ook je kikkers inleveren om speciale gaven (springvarianten op horizontaal en verticaal) of extra opdrachten en aldus punten te verwerven.
Wanneer een speler geen mogelijkheid meer heeft om een (legale) sprong te maken stopt het spel en worden de opdrachten gewaardeerd.
Mooi materiaal en veel fun om een avond te starten of af te sluiten.

Yves, 25/04/2017

4 spelers speelden 45 minuten

Een toegankelijk legspel, waarbij je via drafting bepaalt met welke kaarten je zal spelen.
Voor elk afgebeeld schaap krijg je schapen, voor elke hond mag je je kuddes bewegen, en met de vos kun je schapen van andere spelers stelen. Alle vossen zijn trouwens met elkaar verbonden, dus je zet zal sterk afhangen van waar je tegenspelers de vos geposteerd hebben.
Punten zijn er voor schapen (eigen of gevangen bij andere spelers), voor het aanleggen van verbindingswegen, voor je geheime opdracht en voor de positie van je zwarte schaap.
Afhoewel iedereen op zijn eigen bordje een eigen landschap maakt, is er vanwege de met elkaar verbonden vossen volop interactie.
Een familiespel, ook voor de wat jongere speler, maar toch hangt er veel af van de verstandige keuzes die je maakt tijdens het draften.

Henk, 21/04/2017

4 spelers speelden 20 minuten

"Tembo" betekent "olifant" in het Swahili, en olifanten zijn essentieel om jouw wild de rivier te laten oversteken.
Bij de doorwaadbare plaats zijn echter ook altijd roofdieren verzameld: krokodillen en leeuwen.
Het zal erop aan komen om het risico wat te spreiden, want de rivier is gevaarlijk en onvoorspelbaar.

Henk, 31/03/2017

6 spelers speelden 30 minuten

Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 15-30 min
Leeftijd : vanaf 8 jaar

Na Qwixx en Qwinto komt NSV met een nieuw dobbelspel.
Elke speler krijgt een verschillend scoreblad. Op het scoreblad staan 5 rijen die telkens bestaan uit 6 verschillende kleuren dobbelstenen van diverse waardes.
Om de beurt dobbelen de spelers en er moet minstens 1 getal ingevuld worden in de actieve rij.
Slechts als een rij volledig ingevuld is, mag een getal ingevuld worden in de rij eronder.
Het spel eindigt als 1 speler de vijfde rij volledig heeft ingevuld. De winnaar is de speler met de meeste punten.
Wil je kans maken op de overwinning, dan moet je niet het maximum van punten proberen te scoren per rij, want dan is het spel voor jou te vroeg afgelopen; je mag ook niet te snel gaan , want dan beëindig je het spel te vlug en heb je waarschijnlijk te weinig punten om te winnen.
Twenty one is een leuk opwarmertje of tussendoortje zoals Qwixx maar met een volledig andere insteek.

Peter, 21/03/2017

4 spelers speelden 30 minuten

In de stijl van het gelijknamige dobbelspel, en van Qwixx, moet je ook aan de slag als je zelf niet aan de beurt bent.
De actieve speler neemt de beslissingen, en moet een vakje invullen.
De andere spelers mogen een vakje invullen, maar moeten niet.
Toch wil je niet te ver achterkomen, want het spel stopt als iemands formulier vol is.
Aangezien je telkens kunt kiezen uit een aantal handkaarten, en de formulieren van je medespelers kunt bekijken, hangt er aan elke gespeelde kaart een beslissing vast.
Een opwarmertje, maar met wat inhoud.

Henk, 18/03/2017

,